Heidi - Emmi - Iina - Niklas - Mika - Aleksi - Kiira - Pasi - Leena - Timo - Risto - Katariina - Marjaana - Anne-Marie - Petra
PDF Tulosta

Synnyin Kiuruvedellä Pohjois-Savossa. Olen kuusilapsisen perheen kuopus ja minulla on MMC ja hydrokefalia. Koulutukseltani olen liiketalouden merkonomi. Tällä hetkellä opiskelen tanssijan ammattitutkintoa varten Keskuspuiston Ammattiopistossa ja olen täysipäiväinen tanssija. Muihin harrastuksiini kuuluu kuntosalilla käynti ja lenkkeily/ kelailu.

Tanssi tuli elämääni, kun vuonna 1996 muutin Joensuuhun ja kävin terveyskeskuksessa vaihdattamassa pyörätuoliini kumeja. Olin pukeutunut mustiin kiiltonahkakenkiin ja valkoiseen paitaan, kuten aina. Laitosmies kiinnitti minuun huomiota ja suorastaan ”tuijotti” pitkään. Sitten hän kysyi, että kiinnostaisiko minua tanssiminen. En ehtinyt edes tietoisesti miettiä, kun kuulin itseni vastaavan myönteisesti. Hänen vaimonsa valmensi erästä pyörätuolitanssista kiinnostunutta paria, mutta hänellä itsellään ei ollut paria.

Olen lapsesta saakka pitänyt kauniista ihmisistä, vaatteista ja musiikista. Joskus yläasteella ollessani kävin katsomassa kilpatanssia ja muistan kuinka minuun teki vaikutuksen meikit, laitetut ihmiset ja musiikki. Pienestä pitäen muistan ajatelleeni, ettei minua haittaa niinkään se, etten pysty kävelemään vaan se etten voi tanssia.

Aloitin kesällä 1996 tanssiharrastuksen Joensuussa kilpatanssiseura Jokipadan riveissä. Ensimmäisiin kilpailuihin osallistuin jo sinä syksynä. Kilpailuja kertyikin saman tanssiparin kanssa kuusi ja kaikista tuli mitali. Kilpatanssiurani ensimmäinen huippu sattui vuodelle 1998, jolloin saavutimme ensimmäisen 10- tanssin Suomen-mestaruuden Kouvolassa sekä aluemestaruuden Joensuussa. Teimme useita esiintymisiä: mm. Invalidiliiton 60-vuotisjuhlassa Varkaudessa, Soropin 10-vuotisjuhlassa Joensuussa, Lyhytkasvuisten tilaisuudessa. Joensuun Prihojen lentopallo-ottelun väliajalla, valtakunnallisilla vammaisneuvostopäivillä Huhmarissa.

Ollessani yliopistolla työharjoittelussa sattui vähän samantapainen juttu kuin aikanaan terveyskeskuksessa. Eräs kirkkomusiikin professori, jolle tein töitä työllistettynä, sanoi minulle, että hän tietäisi henkilön joka säveltäisi minulle mielellään teoksen. Tuo professori ei ollut koskaan nähnyt minun edes tanssivan ja en ottanut tuota heittoa kovin vakavasti. Tullessani lomalta oli kuitenkin pöydälläni odottamassa viisisivuinen teos. Se oli sävelletty minulle. Säveltäjä, nyt jo edesmennyt Professori Erkki Salmenhaara ei ollut ikinä edes nähnyt minua. Tuosta modernista valssista alkoi soolotanssiurani.

Rakastan tanssimista. Se on minulle koko elämä, henkireikä ja nautin siitä. Rakastan olla esillä ja esiintyä.

Lyhytelokuva

Pyörätuolivalssi (Valse Fauteuil Roulante) on ilmeisesti ensimmäinen taidemusiikin periaatteiden mukaisesti pyörätuolia käyttävälle ihmiselle tilattu tanssiteos. Säveltäjä, professori, nyt jo edesmennyt Erkki Salmenhaara on säveltänyt sen sellolle ja pianolle. Musiikki kuvaa pyörätuolilla kulkevien ihmisten haaveita ja taisteluja elämän ja liikkumisen puolesta, keskittyen kuitenkin vain tanssiin eikä vammaisuuteen. Teoksen tanssijana haluan liittää elämänkokemuksellani teokseen vammaisuutta käsitteleviä merkityksiä.

Valssi-elokuva nähtiin Tv 1:ssä 27.11.2003.

 

Risto

Risto